Real Astrology, Willem Simmers

Saturnus en Spiritualiteit

  

Korte Indiase mythologie 

Saturnus is volgens deze Indiase mythologie het kind van de Zon/Surya en Chaya. Chaya betekent schaduw. Chaya was door Saranyu, de echte vrouw van de Zon, in het leven geroepen, omdat zij de schittering van de Zon niet meer kon verdragen en van hem weg wilde gaan, zónder dat hij het merkte. Chaya lijkt dan ook in alles op Saranyu (zijn echte vrouw).

Onwettig kind

Waar deze mythe uiteindelijk op neerkomt, is dat Saturnus als zoon van de Zon/Surya en Chaya, een onwettig kind is. Saturnus voelt zich hierdoor afgewezen en draagt om die reden een gevoel van zwaarmoedigheid met zich mee. Dit temeer daar Saranyu en Surya zich uiteindelijk weer met elkaar verzoenden en Chaya, zijn moeder, moest vertrekken. Dit geeft hem, Saturnus, een pijnlijk gevoel van buitengesloten te zijn. Het heeft hem wantrouwig gemaakt en er voor gezorgd dat hij alles verdacht vindt.

Twee niveaus

Als kind van het meest Wérkelijke (de Zon/Ziel) en de illusie (Chaya/schaduw), functioneert Saturnus op twee niveaus. Hij kent beide niveaus maar kan zich met geen van beide totaal verenigen. De Zon zelf kent geen schaduw en diep van binnen wéten dat je slechts een schaduw bent zonder werkelijke basis, laat je voelen dat je in feite niets bent en volkomen overgeleverd. Saturnus maakt dat we voortdurend letten op signalen van afwijzing om de pijn en het verdriet van het ‘niet bestaan’ (Chaya), voor te kunnen zijn.

Saturnus, de meest succesvolle

Het is daarom in het dagelijkse leven vooral Saturnus die aanzet tot overcompenserend gedrag. Zij die Saturnus benadrukt hebben zoeken hun heil en houvast in het creëren van een solide maatschappelijke positie en het hebben van macht en autoriteit. Zij leven volgens de heersende normen en waarden. Met een ‘goed’ geplaatste Saturnus lukt dit ook vaak en niet voor niets wordt deze planeet dan ook wel de meest succesvolle genoemd.

Lonely at the top

Maar, zoals wel gezegd wordt: ‘It’s lonely at the top’ en deze eenzaamheid maakt dat we toch weer op zelfonderzoek uit moeten gaan. Want, vaak komen zij die door angst gemotiveerd waren, uiteindelijk toch weer met lege handen te staan.

De vader van Saturnus is echter wel, je zou het bijna vergeten, de Zon en dit maakt zijn karakter zeer complex. Vanwege deze band worden met name autoriteit, leiderschap en status aan beide toegekend. Saturnus leert ons uiteindelijk totaal onthecht te leven nadat we volledig geaccepteerd hebben dat we inderdaad geen ‘ik’ bezitten die de tand des tijds kan doorstaan. Wanneer we dit nog tijdens het leven op aarde realiseren, is het Saturnus die de illusie (schaduw) heeft weten door te prikken en spirituele bevrijding mogelijk heeft gemaakt. 

Meer informatie over Indiase astrologie kun je lezen in mijn boek ‘De kracht van Indiase Astrologie'