Real Astrology, Willem Simmers

ASPECTEN MET DE DRAKENKOP EN DRAKENSTAART


In het boek Maansknopen, lotsbepalers in de astrologie, worden de driehoeken en de conjunctie-aspecten van de planeten met de maansknopen besproken,
Grofweg uitgelegd veroorzaken aspecten met de Drakenkop, dat planeten die hierin betrokken zijn, hun sturingen op een bijna obsessieve manier laten gelden. De Drakenkop geeft een boost aan de planeet waarmee hij in aspect staat en dat kan zowel positief als negatief uitpakken.

Aspecten met de Drakenstaart vragen wat meer aandacht om te kunnen begrijpen. Zij tonen ons volkomen onbewust, waar we veel indringender mee zijn toegerust dan we in de gaten hebben. De ‘grap’, zo zou je het kunnen noemen, is dat we dit niet weten en dat we gewoon moeten leren om te vertrouwen op de zaken waarvoor de betreffende planeet symbool staat en het verder los te laten.

De Drakenstaart lijkt ons daarmee op de proef te stellen, want waar halen we dat vertrouwen vandaan? Hij kan een vlijmende onzekerheid geven met betrekking tot het gebied en de planeet met wie hij in contact staat. Hoe werkt dat?

 

MERCURIUS DRAKENSTAART
In conjunctie met Mercurius bijvoorbeeld, geeft de Drakenstaart een diepe onzekerheid of we iets wel of niet begrepen hebben, of dat de informatie die we zo graag voor het voetlicht willen brengen wel klopt. Ten eerste is dat omdat de Drakenstaart de energie van Mercurius in zich opzuigt. Dit geeft het gevoel dat we onvoorstelbaar ons best moeten doen om kennis vast te kunnen houden of gewoon iets goed te begrijpen. Hoe we ook ons best doen, de Drakenstaart geeft ons steeds weer het gevoel dat we er niet bij kunnen komen, of toch niet de juiste toon weten te raken. 
Maakt dat van iemand een warhoofd? Dat kan, maar meestal is het tegenovergestelde het geval. Want juist omdat het lastiger is de geijkte wegen te volgen, wordt men niet zelden heel creatief in het bedenken van alternatieven.

 

BUITEN DE BOX 
Dit aspect (Mercurius Drakenstaart) is zeer bevorderlijk voor ons vermogen om buiten de box te denken (Drakenstaart vertegenwoordigt grenzeloosheid), waardoor het kan voorkomen dat men bijvoorbeeld bekend staat als een vrijdenker, of als een leraar die zijn of haar geheel éigen gedachten en methoden volgt, iemand die geniale afleidingen weet te maken (en van niemand iets aanneemt). 
Daarbij is het meestal de onzekerheid of we wel of niet iets goed begrepen hebben, die maakt dat we juist bovenmatig onze heil zoeken in kennis (Mercurius).

 

IDENTITEIT
Door steeds met allerlei kennisgebieden in contact te blijven, door alsmaar te leren en studeren, of altijd maar weer de leraar te willen zijn die tekst en uitleg geeft (dat laatste hoeft niet per se op een klassikale manier te gaan), geven we gestalte aan onze identiteit. Want, de Drakenstaart is onze (staat symbool voor) ware, diepere identiteit (zie hoofdstuk 2 van het boek voor een uitleg en verklaring hierover). 
We verkeren daarmee in de waan, dat we pas onszelf kunnen zijn (identiteit) wanneer we, in geval van Mercurius, permanent raad geven, leren en studeren of enkel maar de irritante betweter uithangen. Dit maakt het mede onmogelijk voor de betrokkenen, om kennis van anderen aan te nemen, tenzij deze kennis ‘resoneert’ met hun eigen aard (identiteit).

Dus ja, men wordt gezien als een leraar, een onafhankelijke denker et cetera, maar zelf ervaart men vaak grote onzekerheid met betrekking tot hetgeen men communiceert. ‘Is dit werkelijk?', zo vraagt men zich af. 'Dekt het de lading? Heb ik nu de kern te pakken? Schenkt het me de zekerheid/veiligheid? Kan ik me hier geworteld in voelen?’ 
We leren hier uiteindelijk mee dat we voor onze veiligheid of tevredenheid met het leven en onszelf, niet (meer) onze toevlucht hoeven te zoeken in kennis (Mercurius).

 

BELANGRIJK
Het gaat er dus niet om de kennis zélf los te laten of om daar wel of niet mee bezig te zijn, maar om de motivatie iets per se te willen weten, de ander per se te laten horen hoeveel we weten, achter ons te laten.

De simpele interpretatietechniek, waarbij er vanuit gegaan wordt, dat we dienen los te laten, waar de Drakenstaart mee verbonden is, ligt, zoals je met bovenstaande nog eens extra kunt zien, heel wat genuanceerder. Als je er op bovenstaande manier naar kijkt, dan ontdek je dat de Drakenstaart, ons helpt om voorbij de afgebakende betekenis van de planeten te kijken, waarmee hij in contact staat. Hij lijkt te zeggen: ‘verbind je slechts met wezenlijke, pure energie van de betreffende planeet, zonder deze te willen sturen of te willen controleren.’ Hierin bevindt zich de schoonheid van de Drakenstaart.

 

VENUS
Als je er zo naar kijkt, kun je dit nu op dezelfde manier toepassen op de overige planeten (én op de huizen). Dus, met de Drakenstaart in contact met Venus kan dit de angst aanwakkeren je relatie kwijt te raken, wat bij sommige mensen de behoefte geeft de relatie te willen controleren. De onbewuste dwangmatigheid waarmee dat dan in de regel gaat, kan er voor zorgen dat we permanent in conflict zijn met onze partner. De Drakenstaart wil je slechts duidelijk maken je enkel te verbinden met de essentie van Venus en je niet te fixeren op de vorm waarmee Venus zich kenbaar heeft gemaakt. Wees de liefde (Venus), maar hecht je niet aan het object van je liefde.