Real Astrology, Willem Simmers

Kruizen en elementen, de hoofdingrediënten van de dierenriemtekens

 

Wat je in dit korte artikel aantreft heeft te maken met de ingrediënten, het cement en de stenen waaraan de dierentekens hun betekenis ontlenen: de kruizen en de elementen. De twee voorbeelden die volgen maken dit duidelijk. Daarna is het vrij gemakkelijk om hier zelf op voort te borduren. Door het element en het bijbehorende kruis met elkaar te combineren, ga je de tekens pas écht begrijpen.

 

Maagd

Het beweeglijke kruis en het element aarde vertegenwoordigen samen het cement en de stenen van het teken Maagd. Het beweeglijke kruis zet de Maagd er toe aan, om te twijfelen aan wat er concreet (aarde) wordt waargenomen, gevoeld of gehoord (de bekende kritische insteek van het teken Maagd). Het laat hem of haar zoeken naar wat eventueel toegevoegd of weggelaten kan worden om een en ander nog preciezer aan te geven of duidelijker te maken, ten behoeve van een grotere mate aan concrete zekerheid (aarde). Maar, omdat de energie van het beweeglijke kruis de neiging geeft om onafgebroken te relativeren, blijft het lastig voor de horoscoopdrager met benadrukte ‘Maagdenergie’ om tot vastomlijnde zekerheid (aarde) te komen.

 

Steenbok

Wanneer bijvoorbeeld het hoofdkruis en het element aarde samenkomen, dan hebben we te maken met de bouwstenen van het teken Steenbok. Dit schenkt de gedrevenheid (hoofdkruis) om wat bekend is (aarde) tot een standaard te verheffen. Het hoofdkruis dat graag het voortouw neemt, creëert daarmee de kaders binnen het concreet waarneembare (aarde). Als we zeggen dat de motivatie of intentie van het hoofdkruis te maken heeft met het maken van een omslag (dit kruis is namelijk verbonden met de seizoensomslagen), dan heeft deze hier tot doel er voor te zorgen dat iedereen zich kan optrekken aan en plaats nemen op de op deze manier ontstane kaders. Middels het opstellen van de regels, normen en waarden wil de Steenbok (hoofdkruis en aarde) het verschil maken.