Maan, de ‘mind’ en Mercurius het vermogen om mentaal te kaderen

 

Misschien is het nieuw voor je, maar de maan wordt van oudsher ook en voorál geassocieerd met de ‘mind’, het vermogen om te denken en te oordelen (persoonlijk bewustzijn). De mind verschaft ons het weten of iets goed voor ons is of niet en is daarmee nauw verbonden met de gevoelsbeleving. Kijk er maar eens naar. In eerste instantie beoordelen we alles en iedereen om ons heen, puur vanuit de gevoelsbeleving, maar we ervaren dit oordeel alsof we het weten. Dit oordeel of weten verschaft je, of het nu een juist oordeel is of niet, inzicht in wat goed voor je is (en veilig) en wat niet, of iets klopt of niet en zo is het cirkeltje rond.

 

Dus dat, waarvan je in dit verband zegt ‘dit weet ik’, is iets wat zich in eerste instantie heeft getoond in of binnen je gevoelsbeleving. Je kunt ook zeggen, dat je dit weten ervaart als een ingeving vanuit je hart. Je weet dat iets waar is, wanneer je het binnen je hart gevoeld en geaccepteerd hebt als waar.

 

Vreemd genoeg verwarren we dit weten gemakkelijk met kennis. Dit komt omdat, als iemand je zou vragen: ‘waar leid je dat oordeel uit af?’, we ons vaak laten verleiden om met slimme verklaringen te komen, terwijl we net zo goed kunnen zeggen: ‘Dat voel of weet ik gewoon’. De bottleneck in bovenstaande zit hem in het feit, dat ons oordeel of dit weten, ook ingegeven kan zijn door angst of onzekerheid, dus is het belangrijk om dit verschil op te kunnen merken.

 

De maan en mercurius

De maan staat voor de mind die de indrukken die hij op zich af krijgt, opneemt en verwerkt en je op basis daarvan laat weten of iets goed of veilig voor je is of niet (dit behoort sowieso tot de essentie van de werking van de Maan, haar reproducerende vermogen. Ze heeft geen licht van haarzelf maar weerkaatst het licht van Zon). De Maan vertelt je of het goed is je te verbinden met die of die, of iets te ondernemen. En hoewel je het dan wel weet, is dit weten in het prille begin nog niet voorzien van een ‘mentaal kader’. Met dat laatste bedoel ik, dat er nog geen analyses op losgelaten zijn of woorden aan zijn gegeven waarmee je het kunt verklaren. Kun je dat wel, dan kan het pas met anderen worden gedeeld.

 

Dit is waar Mercurius ten tonele verschijnt. Het kaderen van inzichten of weten, vindt plaats wanneer we ons uitspreken (er woorden aan geven). Dit is de taak van Mercurius. Hij verpakt onze inzichten in een boodschap (informatie) en geeft deze door. Mercurius is dus zeker niét de maker van het inhoudelijke aspect van de boodschap, maar slechts de vertolker ervan. Dit vertolken is een taak, zoals elke astroloog weet, die behoort tot zijn core business.

 

Een problematisch geplaatste Maan in een radix/geboortehoroscoop kan er daarom debet aan zijn dat, ook al staat Mercurius sterk gepositioneerd, dat deze hierdoor minder functioneert. Dit minder functioneren kan ook voorkomen als de Maan en Mercurius elkaar niet kunnen bereiken, geen aspect met elkaar maken of in een inconjunct verhouding staan tot elkaar.

 

Men weet met een ‘slecht’ geplaatste Maan niet wat men wil of waar men zich aan wenst te verbinden, of men kan niet goed inschatten wat goed voor hem of haar is en daar lijdt Mercurius onder. Mercurius namelijk, moet altijd iets aangereikt krijgen om zijn favoriete taak (ordenen, inzichtelijk maken, analyseren en doorgeven) uit te kunnen voeren. Dat wát hij aangereikt krijgt, moet echter wel op een logische manier te verbinden zijn met andere herkenningspunten. Is dat niet het geval, dan loopt deze Mercurius bij gebrek aan gezonde voeding vroeg of laat vast, gaat misschien wartaal uitslaan, of weet eenvoudig niet wat hij moet met de informatie die op hem af komt.