Real Astrology, Willem Simmers

De self-made person en de 'eind dispositor'

 

Hoe vinden we de self-made person in de horoscoop? In de westerse astrologie komen we een verklaring hiervoor tegen in het werk van de Franse astroloog Jean Babtiste Morin (1583 – 1656). De techniek die nodig is om dit uit te pendelen, is uitzonderlijk simpel. We kijken naar de ‘Tekenheerser Hiërarchie’. Morin geeft de volgende aanwijzingen.

 

1 Kijk of er één planeet is die in zijn eigen teken staat. Is dat het geval, neem deze dan als uitgangspunt. Is die er niet of zijn er meerdere planeten in eigen teken, dan kun je de horoscoop terzijde leggen. Mocht je persoon in onderzoek dan toch een self-made person zijn (wat natuurlijk altijd kan), dan dien je voor een verklaring elders in de horoscoop te kijken.

 

2 Zoek de planeten waar de planeet onder punt 1 de dispositor/heer van is. Dus, hebben we te maken met Venus in Stier (zie het voorbeeld) en we zien dat ook Mars in Stier staat, dan is Venus de dispositor van Mars. Zoek vervolgens naar planeten waar Mars over heerst. Zie je de Maan in Schorpioen, dan heerst Mars over de Maan (je kijkt voor deze techniek dus ALTIJD naar de klassieke heersers. De drie buitenplaneten doen niet mee). Staat Mercurius toevallig ook in Schorpioen, dan heerst Mars ook over Mercurius etc.

 

De voorwaarde hierbij, is dat er géén onderbreking (zie voorbeeld) komt in het op deze manier aanwijzen van de tekenheerser. Dus, als je één ‘tak’ krijgt die zijn wortel heeft bij de planeet in zijn eigen teken (en dat is lang niet altijd het geval), pas dan behoort het tot de mogelijkheden dat je met een horoscoop te maken hebt van een self-made person.

In zijn boek ‘Planetary Strength, a commetary on Morinus’ geeft de auteur Bob Makransky een voorbeeld aan de hand van de horoscoop van Charlie Chaplin, dat ik hier voor het gemak heb overgenomen. Morin noemt de planeet waar de lijn mee begint, in het voorbeeld Venus, de sole dispositor (de enige heerser),waarmee hij aangeeft dat dit dé planeet is waar het om gaat. Het is de sturende werking van die ene planeet die aangeeft hoe je zijn of haar aard als self-made person dient te duiden. In het voorbeeld zie je dus dat dit Venus is. Venus heerst over Mars, Mars heerst over Mercurius, de Zon en de Maan. De Zon heerst over Saturnus en Saturnus heerst over Jupiter.

Dit artikel is tegelijkertijd ook een boeken-tip. Het hier genoemde boek is een heuse aanrader. Hierin wordt, onder meer, beschreven wat het effect is van de verschillende planeten als ‘sole dispositor'.