Real Astrology, Willem Simmers

Welke Dierenriem is beter

de Tropische- of de Siderische Dierenriem?

Tropische dierenriem

De ons bekende tropische dierenriem is geheel en al gebaseerd op de seizoenen. Zodra de Zon rond 21 Maart boven de equator komt (op het Noordelijk halfrond), maakt de natuur zich weer op voor een nieuwe groeispurt (sterrenteken Ram). Niet lang daarna haalt de boer zijn Stier/os van stal (in vroegere tijden) en spande hem voor de ploeg (sterrenteken Stier). En als we even een grote sprong voorwaarts maken naar de winter, dan moeten we goed oppassen met de reserves die we nog hebben. Doe geen gekke dingen nu is het adagio. Distribueer mondjesmaat wat er aan levensmiddelen nog over is, dan halen we als het goed gaat daarmee de lente wel. Het is soberheid troef. Je hoeft maar een klein beetje astrologisch onderlegd te zijn om hier een aantal hoofdkenmerken van het teken Steenbok in te herkennen.

Zonnetekens

De seizoenen worden bepaald door het samenspel van die ene ster, onze zon, en de aarde. In plaats van sterrentekens praten we daarom ook wel van zonnetekens als we het over onze dierenriemtekens hebben. De tropische dierenriem ligt dicht bij de aarde. Anders gezegd, de tropische dierenriem drukt de relatie uit (of toont de relatie) tussen de zon en de aarde. Het is deze dierenriem die door de meeste westerse astrologiebeoefenaars wordt gebruikt. 

Siderische dierenriem, de astrale dimensie

Wat er vér voorbij de ogenschijnlijke baan van de zon nog meer afspeelt, wel, daar weten we eigenlijk niet zo goed raad mee. Er zijn natuurlijk wel degelijk astrologen die met de sterren die we daar aantreffen (de vaste sterren) werken, maar deze worden door hen dan meestal apart, als afzonderlijke invloeden, geduid.

De betekenis van het woord siderisch evenals het woord ‘astraal’, betekent letterlijk ‘aangaande de sterren’, of, ‘ten opzichte van de sterren’. Het is bijzonder veelzeggend dat we met het woord astraal ook het onzichtbare, fijnstoffelijke gebied van de geest bedoelen. Het behelst daarmee letterlijk het gebied dat vooraf gaat aan de grofstoffelijke, aardse dimensie.

Indiase astrologie

Met name in de Indiase astrologie werkt men met de siderische/astrale dierenriem. In tegenstelling tot het westen heeft er nooit een onderdrukking plaatsgevonden van de astrologie. Hierdoor hebben we nog steeds vrij toegang tot de kern (en bedoeling) van dit kennisgebied en dat is; het contact behouden met onze onvergankelijke natuur, de bron waar alles uit voorgekomen is. Het is niet toevallig dat India gezien wordt als de bakermat van de spiritualiteit. De astrologie is daarbinnen altijd een belangrijke hulp geweest om te komen tot een dieper inzicht in het meest wezenlijke waar het in het leven om gaat.

Maanhuizen, nakshatra’s

Het is om bovenstaande reden dat als men in India naar je sterrenbeeld vraagt, ze willen weten waar je Maan stond en niét waar je Zon zich ophield (zonneteken) op de dag van je geboorte. Meer specifiek wil men vervolgens weten welke sterrencluster (maanhuis) de achtergrond van de Maan was op het moment van je geboorte. Dáár vandaan namelijk, vanuit deze specifieke sterrencluster, wordt je hart gevoed met de wijsheid en leiding van je onsterfelijke ziel. Concreet hebben we het dan over het maanhuis (nakshatra) waarin je maan staat.

Metafoor

Het verschil tussen de tropische dierenriem die wij in westen gebruiken en de siderische die men in India gebruikt, kan wellicht het beste worden verduidelijkt met de volgende (niet door mij bedachte) metafoor. Een hond die aan een extra lange lijn loopt, kan het idee hebben dat hij alle vrijheid heeft om te gaan staan waar hij wil en te doen wat hij wil. Hij snuffelt eens hier en dan weer daar (tropische dierenriem). Toch kan hij enkel de weg gaan die zijn baas/bazin gaat. Zijn baas/bazin bevindt zich op een oneindig ruimer gebied (siderische dierenriem) en bepaalt daarvandaan de richting waar de hond geen weet van heeft.

Het is misschien lastig om voor te stellen dat we, vanuit dit ruimere, astrale gebied (het gebied aangaande de sterren), ‘resoneren’ en verbonden zijn met een diepere (of hogere) werkelijkheid.

Waar we in het westen al helemaal niet aan willen, is het idee dat we met name dáár vandaan de sturende ‘impulsen’ ontvangen die bepalend zijn voor ons leven op aarde. In onze beleving bevinden we ons in een maakbare wereld.

Zon en planeten

Vanuit de westerse astrologische benadering, laten we ons leiden door slechts één ster en zijn helpers (de zon en de planeten). Door dat te doen hebben we ons afgescheiden van het grotere geheel (de overige sterren) en ons bewustzijn beperkt tot het direct waarneembare, dat wat zich binnen ons zonnestelsel afspeelt. Hieraan zien we dat we ons met ons lichaam, dat een product van de aarde is en de kenmerken draagt van de seizoenen, hebben geïdentificeerd. Daarom zeggen we: ‘ik ben een Kreeft’, of ‘ik ben een Steenbok’ of willekeurig welk teken dan ook. Of we zeggen, en dat geldt dan met name voor een aantal hersenwetenschappers, ‘we zijn ons brein’.  

Twee dierenriemen

Deze vraag, welke dierenriem is beter, de tropische- of de siderische, berust op groot een misverstand.

Er zijn twee dierenriemen die beide evenveel waard zijn. Het is aan ons om met beide te leren werken.

  

Pas nu op dat als je inzicht wilt hebben in de invloed van de maanhuizen, je dit onderzoekt op basis van de siderische dierenriem. Dit betekent dat je al je planeetposities in je gewone tropische geboortehoroscoop, moet verminderen met 23 tot 24 graden

 

Bronnen:

De kracht van Indiase Astrologie’ (in deel twee van dit boek vind je alle informatie over de maanhuizen. Dit kan ook gelezen en begrepen worden als je geen kennis hebt van de astrologie).

Maansknopen, lotsbepalers in de Astrologie.’